GYIKMiért befektetési Alap?

A befektetési alapok előnye, hogy a befektető egy olyan terméket tud megvásárolni, amely az adott eszközcsoportot leképezve kellően diverzifikált ahhoz, hogy az egyedi értékpapírok kockázatát csökkentse. További előnye, hogy a befektető mindezt költséghatékony módon teheti meg.

Melyik alapot érdemes választania?

Befektetési Alap választásakor Önnek a befektetési időtáv és a kockázatvállalás mértéke alapján kell döntenie. Az alap kockázatosságát és hozamát alapvetően a befektetési alap stratégiája határozza meg. Amennyiben rövid távú befektetést szeretne eszközölni, úgy a kevésbé kockázatos terméket kell előnyben részesítenie, ugyanakkor ha több évre, adott esetben 3-5 évre szándékozik befektetni, már magasabb kockázatú terméket is választhat magának.

Hogyan igazodjak el a befektetési alapok világában?

A befektetési alapok világa nem olyan ördöngös. Alapvetően kockázati szintjük és befektetési időhorizontjuk alapján különböztetjük meg őket, de vannak egyéb kategorizálási ismérvek is (földrajzi, devizális kitettség, zártkörű vagy nyíltvégű befektetési alapok stb.; erről lásd bővebben http://www.bamosz.hu/befalapokrol/fajtak/index.ind). Megkülönböztetünk alacsony, közepes és magas kockázatú termékeket, értelemszerűen ezzel párhuzamosan a az ajánlott befektetési időtáv is növekszik. Alacsony kockázati szintnél alacsony, rövid a befektetési időtáv, míg a magas kockázatú termékek befektetési időtávja hosszú, jellemzően 5 év.

Milyen árfolyamon folyik a befektetési alapok adásvétele?

A nyíltvégű befektetési alapok adásvétele a letétkezelő által minden forgalmazási napra meghatározott egy jegyre jutó nettó eszközértéken (az alap hivatalos árfolyamán) zajlik. Mind a vételi, mind a visszaváltási ügyletek az egy jegyre jutó nettó eszközértéken bonyolódnak.

A bankban 6%-os betéti kamatot kínálnak egy évre, ami szerintem kevés, én magasabb hozamot szeretnék, ugyanakkor nem szeretnék kockázatot vállalni. Milyen terméket tudnak ajánlani számomra?

Az igazat megvallva, semmilyet. A mindenkori jegybanki alapkamathoz alapvetően igazodó banki betéti kamatok gyakorlatilag kockázatmentesen, azonban ahhoz, hogy valaki ezt meghaladó hozamot érjen el, ahhoz kockáztatni kell, vagyis a portfolióba olyan eszközöknek is be kell kerülniük, amelyek magasabb kockázatúak. A magasabb kockázatú termékek ajánlott futamideje pedig szinte minden esetben meghaladja az egy évet.

Az XYZ részvényalap a tavaly esztendőben 35 százalékos hozamot ért el. Szeretném pár hónapra a megtakarított pénzemet bankbetétből ebbe az eszközbe fektetni, ugye megéri ez nekem?

Ebben az esetben Ön óriási veszélynek teszi ki magát, illetve megtakarítását. Az alapok múltbeli teljesítménye semmilyen garanciát nem jelent arra vonatkozólag, hogy a jövőben hozamot fog elérni az adott alap. Nem szabad azzal ámítani magunkat, hogy ha tavaly az Alap teljesítménye 35% volt, akkor idén is annyi lesz. Nem lesz annyi. A részvények, mint befektetési formának a minimális ajánlott időtávja 5 év, ennyi idő alatt várható el, hogy a betétekhez képest jóval magasabb kockázat mellett a betéti kamatoknál átlagosan magasabb hozamot érjen el.

Az Önök ABC alapja az idei évben 10 százalékos hozamot ért el, míg az XYZ alap csak 4 százalékot. Miért?

Nagyon fontos, hogy ne próbáljuk meg összehasonlítani az almát a körtével. Szinte biztos, hogy ebben az esetben két különböző típusú befektetési alapról van szó. Nem szabad párhuzamba állítani például egy részvény- és egy kötvény alap teljesítményét, hiszen két teljesen eltérő kockázatú és befektetési politikával rendelkező termékről van szó.

Én hosszú távú befektető vagyok, rendelkezem az Önök XYZ magas kockázatú termékével. Mégis azt látom, hogy az Alap az elmúlt egy hónapban 8 százalékot veszített értékéből. Miért?

A magasabb kockázatú termékek, jellemzően a részvényalapok, származtatott alapok sajátossága, hogy hosszú távon várhatóan a betéti kamatokat jelentősen meghaladó hozamot ér el, ugyanakkor rövid távon az alap teljesítménye, hozama nagyon nagy mértékben változhat mindkét irányba. Amennyiben Ön valóban hosszú távú befektető, nem szabad napi szinten nézni az alapok teljesítményét, így sok idegességtől megkímélheti magát.

Azt a hozamot, amelyet Önök XYZ alapjukkal elértek, én is elértem volna, ha valamennyi megtakarításomat TOPLOM részvénybe fektetem. Nem gondolják, hogy ezért a teljesítményért szégyenkezniük kellene?

Nem. Azzal, hogy Ön egyetlen eszközbe, nevezetesen TOPLOM részvénybe fektette megtakarítását, óriási kockázatot vállalt, sokkal nagyobbat, mint amekkora kockázata egy részvényalapnak önmagában van. A részvények egyedi kockázata csak úgy csökkenthető, ha a portfolióban található részvények darabszáma magas, így a portfolió egésze sokkal kevésbé van kitéve annak a veszélynek, hogy egy adott részvénnyel történik valami váratlan negatív esemény.

A szomszédom mesélte, hogy egy ismerőse talált egy olyan céget, akik havi 10 százalékos hozamot tudnak elérni. Ez lehetséges?

Nagyon nagy valószínűséggel nem. A jegybanki alapkamatot meghaladó hozamot csak kockázatvállalással lehet elérni, de ebben az esetben is szinte biztos, hogy lesznek olyan időszakok, amikor a hozam negatív. Az Ön által említett 10%-os havi hozam inkább egy piramisjátékban, semmint a valós pénz- és tőkepiacon képzelhető el.